5x Beginnersfout van elke fotograaf

Fotografie is een geliefde vrijetijdsbesteding van veel mensen. Digitale camera’s bieden fantastische mogelijkheden om professionele foto’s te maken. Een goede camera alleen is echter niet genoeg: de kwaliteit van de foto’s hangt ook af van de kennis en vaardigheden van de fotograaf. Welke beginnersfouten worden veel gemaakt en hoe kun je ze voorkomen?

1. Geen duidelijk onderwerp

Je hebt net een nieuwe camera en maakt in je enthousiasme foto’s van alles wat je tegenkomt. Het gevolg: foto’s waarbij niet duidelijk is waar de kijker zijn aandacht op moet richten. Bedenk voordat je de foto maakt, wie of wat je onderwerp is. Je leidt de blik van de kijker naar dit onderwerp door de regel van derden: verdeel je beeld in gedachten in 9 vakjes door twee horizontale en twee verticale lijnen. De beste compositie ontstaat als je onderwerp zich bevindt op één van de vier snijpunten van dit raster.

2. Een scheve horizon

Een scheve horizon ontstaat meestal als je zo op je onderwerp bent gefocust dat je vergeet naar het totaalplaatje te kijken. Let hier dus altijd op. Ook een statief kan je goede diensten bewijzen of een camera met een schermpje met hulplijnen.

3. Onscherpe foto’s

Op het schermpje van je camera kunnen foto’s er fantastisch uitzien, maar als je ze vervolgens op je computer zet, blijkt dat het beeld onscherp is. De oorzaak van onscherpe foto’s is vaak een te lange sluitertijd. De sluitertijd moet minimaal gelijk zijn aan de brandpuntafstand van de lens, dus 1/100s bij 100mm, 1/200s bij 200mm. Bij een standaardlens is een sluitertijd van 1/60s een goede richtlijn. Een andere oorzaak van onscherpe foto’s is dat je de camera niet hebt stil gehouden. Wat je dan kunt doen, is je lichaam als statief gebruiken: houd de camera zo dicht mogelijk bij je lichaam met twee handen vast. Maak jezelf zo compact mogelijk en leun eventueel tegen een muur of paal.

4. Te hoge ISO waarde

Hoe hoger de ISO waarde des te minder licht nodig is voor de juiste belichting van een foto. Bij een ISO van 1600 kun je bijvoorbeeld in een heel donkere ruimte fotograferen. Nadeel van een hoge ISO is echter ruis, waardoor de foto korrelig wordt. Ruis is al zichtbaar bij een ISO waarde vanaf 400. Probeer dan ook met een zo laag mogelijke ISO waarde te werken of een flitser te gebruiken als je een goed belichte foto wilt zonder korrelig effect. Let er ook op dat als je een hogere ISO waarde hebt gebruikt, deze daarna direct weer instelt op 100, zodat de foto’s die je vervolgens maakt niet overbelicht zijn.

5. JPEG formaat in plaats van RAW

Camera’s staan meestal standaard afgesteld op JPEG-formaat. Nadeel daarvan is dat je de foto’s niet goed kunt nabewerken. RAW bestanden bieden veel meer nabewerkingsmogelijkheden. RAW is een ruw databestand dat veel informatie bevat, waardoor je meer details vastlegt en fouten achteraf eenvoudiger kunt corrigeren. Let er wel op dat RAW bestanden groter zijn dan JPEG.

About

View all posts by