3 fouten die je kan maken als landschapsfotograaf
Daarom heb ik een lijst opgesteld van drie veelvoorkomende fouten die je kan maken als landschapsfotograaf. Ik ga uit van verbeterde foto’s als onderstaande fouten worden herkend en gecorrigeerd.
Het niet gebruiken van een statief
Bij een landschapsfoto is het van essentieel belang dat hij scherp is. De beste manier om een foto scherp te krijgen is door het gebruik van een statief. Ik zou je dan willen adviseren om te investeren in een zwaar en stevig exemplaar. Naast het feit dat deze een langere levensduur heeft dan zijn lichte broertje, is de kans klein dat hij omvalt bij een sterke wind. Wees er tevens zeker van dat je de camera stilhoudt wanneer je een foto maakt.
De horizon niet recht fotograferen
Een scheve horizon leidt af en geeft de foto een onprofessionele indruk. Ondanks het feit dat je de horizon weer recht kan krijgen met een programma als Photoshop, is het handiger om hier eerder rekening mee te houden. Een andere manier om de horizon recht te krijgen, is het aanzetten van de rasterfunctie op jouw camera. Zo kan je de horizon gelijk zetten met een van de horizontale lijnen die je op je camerascherm te zien krijgt.
Het fotograferen van een wolkeloze lucht
Een blauwe, wolkeloze lucht is prachtig om te zien, maar kan jouw landschapsfoto saai maken. Wolken geven een bepaalde (en gewenste) sfeer aan de foto. Wil je toch graag een foto maken van het landschap vanwege een bepaald element dat je ziet, maar heb je een blauwe lucht? Zorg er dan voor dat de focus op het landschap ligt en maak de lucht een strookje van het geheel. Op die manier vergroot je het effect van jouw foto en is het doel duidelijk.