Hoe kun je vlinders het beste fotograferen?

vlinder

Wanneer zijn er vlinders in Nederland?

Vlinders komen het meeste voor in de periode tussen april en augustus. Tijdens de maand juni, worden deze meer gespot dan in de andere maanden. Vlinders komen vooral voor in onbewoond gebied voor of weelderige bloementuinen. Hoe zeldzamer de vlinder, hoe belangrijker hun biotoop. Tegenwoordig valt op dat hun aantallen minder voorkomen. Cultivatie van bloemen in uw tuin is zeer aanlokkelijk voor hen. Dus wanneer u bijzondere vlinders wilt fotograferen, kan u beter stille weelderige bloemenvelden bezoeken.

vlinder

 

Hoe vind je vlinders?

Om vlinders te spotten bent u best wat voorbereid. Er zijn altijd wel bijzondere vlinders te vinden mits wat opzoeking over hun geliefde habitat. Zo is het bijvoorbeeld een goed idee om tegen het vallen van de avond op pad te gaan, de warmte van de dag maakt hen lomer en hierdoor zijn ze makkelijker te vinden. Op deze plaatsen kan men ze de volgende dag terug vinden tijdens de ochtenduren, de koelte maakt ze actiever en met veel aantallen vindbaar.

Waar vlinders vinden?

Enkel op een uitgestrekte vlakte of een dichtbegroeid duister bos, zult u niet zo vlug vlinders tegenkomen. Ze hebben een voorkeur voor veel zon en bloemen, wilde kruiden zijn ook aantrekkelijk. Rupsen eten deze namelijk graag. Vandaar dat vlinders sneller voorkomen in een natuurgebied, dan een stadscentrum. De Ermelose Heide, het Geuldal en de Duinen van Texel. Zo vindt u in de Duinen van Oostvoorne zeldzame vlinders zoals; de Kleine Parelmoervlinder, het Bruin Blauwtje en de Heivlinder. Of op de kalkgraslanden van Sint-Pietersberg zou u mogelijk vlinders als Koninginnenpage, Boswitje en de Sleedoorpage kunnen vinden. Maar u kunt natuurlijk ook nog bijzondere vlindertuinen kunnen bezoeken. Soortgelijke tuinen worden speciaal ingericht voor de vlinderpopulatie waar veel florerende bloemen hen voorzien van zoete nectar. Voor deze vlinders zijn beschutte plekken beschikbaar gemaakt, ook staan voedingsrijke planten voor de rupsen. Zo zijn er tientallen vlindertuinen verspreidt over heel Nederland. Zoals de vlindertuin Klein Costa Rica of de vlindertuin Vlindorado. Specifiek voor de fotograven zijn deze tuinen aangeraden, vanwege de toelating van camera’s.

Geschreven door Harry Hilders
2018/03/20

About

View all posts by