Wat is Kirlianfotografie?

kirlianfotografie

Kirlianfotografie is het maken van foto’s in een hoogfrequent hoogspanningsveld. Deze techniek van fotograferen werd ontdekt in de jaren 30 door het Russische echtpaar Kirlian. De naam is dan ook afkomstig van de naam van het echtpaar.  De techniek maakt hele bijzondere gekleurde foto’s, afhankelijk van het object een aura om het object heen. De techniek is in de loop van de jaren ontwikkeld en tegenwoordig zijn er speciale kirliancamera’s op de markt.

kirlianfotografie
kirlianfotografie

Sensationele foto’s met kirlianfotografie

Wanneer je op internet op zoek gaat naar de betekenis van kirlianfotografie dan zul je talloze websites vinden die het hebben over aura fotografie. Dit komt omdat om het te fotograferen object een soort van aura zichtbaar wordt op de foto. In werkelijkheid heeft het niets te maken met een aura beweeren velen wetenschappers en de vereniging tegen kwakzalverij.

Hoe werkt kirlianfotografie?

Het object wat je wilt fotograferen ligt op een zwart papier of een ander lichtgevoelig stuk fotopapier. Over het opbject is een metalen plaat gebogen. De metalen plaat kan overigens ook worden vervangen door een plaat die elektrisch geladen kan worden. Daarbovenop staat een film met een glasplaat. De metalen plaat is verbonden met een pool van een spanningsbron. De andere pool wordt bevestigd aan of bij het object. De spanningsbron produceert vervolgens elektrische stootjes van meer dan 1000 volt. Het veld waar het object op ligt wordt nu sterk elektrisch geladen. Er ontstaat op molecule niveau een reactie, waardoor rondom het object allerlei gekleurde elektrische ontladingen ontstaan. Deze ontladingen worden tezamen met het object op fotopapier vastgelegd en zo krijgt het object op de foto een soort van elektrisch gekleurd uiterlijk met eromheen vaak een aura.

De link met aura fotografie 

In de paranormale wereld is men gek op kirlianfotografie, wat daar al snel tot aura fotografie werd omgedoopt. Wetenschappelijk onderzoek in de jaren 70 heeft uitgewezen dat het helemaal niets met aura’s te maken heeft. De kleuren op de foto van het object en de eventuele aura worden bepaald door allerlei factoren, zoals de spanning, temperatuur en belichtingstijd. Ook kon de kleur van de aura gemakkelijk gewijzigd worden door het fotopapier om te draaien. Officieel zijn aura’s ook alleen om levende wezens te zien, terwijl bij kirlianfotografie ook dode voorwerpen een aura hebben.

Geschreven door Harry Hilders
2018/02/06

About

View all posts by