Fotograaf Paul Huf

Harry Hilders - Paul Huf

Paul Huf: icoon van Nederlandse fotografie

Neerlands bekendste fotograaf Paul Huf was jarenlang ‘het boegbeeld’ van de Nederlandse fotografie. Hij begon in 1946 als fotograaf bij toneelgezelschap Comedia. Hij maakte zowel succesvolle studiobeelden, glamourportretten en reclamecampagnes als glossy modereportages. In de jaren vijftig werd Paul Huf bekend doordat hij Koningin Juliana en Prins Bernhard portretteerde. Ook de foto’s in de decennialang lopende reclamecampagne Vakmanschap is Meesterschap van het biermerk Grolsch waren van zijn hand.

Paul Huf liet zijn sporen na en niet alleen met zijn foto’s. Inmiddels is de Foam Paul Huf Award een jaarlijkse prijs die wordt uitgereikt aan jonge internationale fotografietalenten tot 35 jaar. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro, een artist-in-residence in Amsterdam en een tentoonstelling in Foam Fotografiemuseum Amsterdam.

Sinds 2002 wordt een andere award – de Grote Paul – jaarlijks uitgereikt aan die fotograaf die volgens eigen vakgenoten de beste topfotograaf van dat jaar is. De Grote Paul is een hommage aan Paul Huf. In het jaar 2002 is de eerste Grote Paul aan Paul Huf zelf toegekend. De daarop volgende jaren kennen de namen van: Erwin Olaf (2003), Anton Corbijn (2004), Patricia Steur (2005), Rineke Dijkstra (2006), Vincent Mentzel (2007), Desiree Dolron (2008) en Govert de Roos (2009). De grootste kanshebbers voor de Grote Paul 2010 zijn: Kadir van Lohuizen, Stephan van Fleteren, Frans Lanting, Carli Hermes en Koos Breukel.

Paul Huf overleed in 2002 en werd op begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam bijgezet in het graf van zijn ouders.

About

View all posts by