Man Ray: surrealistische fotograaf

Harry Hilders - Man Ray

Revolutie in fotografie

Emmanuel Radnitzky – oftewel Man Ray (1890-1976) – leidde in de dertiger jaren van de vorige eeuw een ware revolutie in de fotografie. Grote artiesten uit die tijd zoals James Joyce, Gertrude Stein en Jean Cocteau werden door hem vastgelegd op de gevoelige plaat. Hij maakte zijn eerste belangrijke foto’s in 1918. Man Ray schilderde en maakte installaties en avant-garde films.

Man Ray en Lee Miller

Hij brak door in 1934, toen de surrealistische kunstenares Meret Oppenheim voor hem poseerde. Meret was bekend geworden door haar met bont bedekte theekopje. De serie werd een reeks zeer bekende reeks foto’s en Ray’s naam was gevestigd. Man Ray had een minnares – surrealistische fotografe en tevens assistente Lee Miller – waarmee hij een aantal fotografische technieken zoals de Solarisatie ontwikkelde. Dit is tot op de dag van vandaag één van zijn handelsmerken gebleven.

Van fotograaf naar schilder

In de jaren na WO-II hield Man Ray zich niet meer met fotografie bezig, maar met de schilderkunst. Hij noemde zich dan ook altijd schilder, maar zijn grote bijdragen aan de kunsten leverde hij op andere terreinen. Man Ray ligt begraven op het Cimetière du Montparnasse in Parijs. Op zijn graf staat Unconcerned, but not indifferent.

About

View all posts by