Mode Fotografie

Er zijn veel verschillende thema´s/onderwerpen in de fotografie. Portretten, landschapen en trouwerijen om er maar een paar te noemen. Maar over één van de belangrijkste specialisaties binnen het vakgebied heb ik nog niet geschreven. Namelijk modefotografie. Het fotograferen van mode en modellen. In het volgende artikel geef ik een beschrijving van dit vakgebied.

Mode in de media

In ons dagelijks leven lezen we kranten, bladeren door magazines, lopen langs billboards en komen constant in aanraking met modellen die fashion promoten. Zowel mannen als vrouwen mode is breed vertegenwoordigd in de media. Maar heb je wel eens zo lang een foto van een advertentie bestudeerd en nagegaan wat het zo bijzonder maakte? Modefotografie is een vak apart. De fotografen voor de bladen en andere media doen niet anders dan een jurkje of schoenen zo perfect mogelijk op de gevoelige plaat vast te leggen. Verleiden tot aankoop.

Modefotograaf worden

Als je wilt starten als modefotograaf is het belangrijk, net als bij alle andere soorten fotografie om de juiste apparatuur in huis te hebben. Een goede SLR is belangrijk, door dat dit soort camera’s al een snel redelijke foto’s afleveren. Lees daarnaast de bladen en bestudeer vooral de advertenties en fotoreportages in magazines. Leer alles over het gebruik van studio belichting. Leer de handleiding van je camera uit je hoofd. Vraag je vrienden en/of vriendinnen om te poseren. Om zo lekker in je ritme te komen als modefotograaf. Bouw zo je portfolio uit. Vraag de plaatselijke modewinkels of er modeshows gehouden worden en maak daar de eerste stappen.

Werken met Modellen

Als je met modellen werkt, moet je drie dingen in je achterhoofd houden. Precisie (nauwkeurig werken), het werken met kleuren en het gebruik van licht. Modefotografie heeft raakvlakken met portretfotografie. Zorg dat je de foto’s niet overbelicht. Als je buiten gaat werken, zorg er dan voor dat het natuurlijke licht optimaal is. Het beste tijdstip is om twee uur ‘s middags te starten met fotograferen. De ideale lichtval is op de wang van het model.

Veel succes met je portfolio. Geniet van het vak, zoals Harry Hilders doet.

About

View all posts by