Trappen fotograferen

We lopen elke dag minstens wel een keer op en neer over de treden van stenen, houten of metalen trappen . Maar niet veel mensen staan erbij stil. Juist daardoor is een trap een interessant object om te fotograferen. Trappen zitten vol details, lijnen en perspectief. Door je als fotograaf te focussen op de compositie kun je de mooiste foto’s maken.

Ogen

De aard van een trap is dat hij je ergens heen leidt. Dit maakt het tevens tot een perfect object om te fotograferen. De kijkers worden automatish de foto ingeleid zonder dat je zelf allerlei toeren hoeft uit te halen om de lijnen sterk in beeld te brengen. Leg bij het schieten de nadruk op de trapleuningen. Die maken de foto’s extra spannend.

Natuurlijke vormen

Als je een groot trappenhuis fotografeert, zoals de foto onder deze alinea gebruik dan de rondingen. De cirkelvorm. Gebruik voor deze vorm een groothoeklens. Breng het focuspunt niet in het midden van het frame maar aan de zijkanten. Dit geeft de foto meer balans.

Show de Symmetrie

Veel trappenhuizen zijn zo geconstrueerd dat het een natuurlijke symmetrie heeft. Dit is prachtig om als focuspunt te gebruiken. Het komt het meest mooi beeld als je jezelf zo ver mogelijk van de trap bent verwijdert, om daarna met je camera de trap in de beeld te krijgen door in te zoomen of zelfs een telelens te gebruiken. Dit zorgt dat de symmetrie nog beter in beeld komt. Experimenteer daar mee.

Aparte invalshoek

Je kunt heel simpel onder aan de trap gaan staan met je camera, de lens naar boven richten en schieten. Maar pas echt spannend wordt de foto als je een andere invalshoek neemt.

Probeer de volgende punten uit.

  • Probeer de foto van bovenaf te schieten of juist direct vanaf de grond.
  • Werk met het aanwezige licht. Leg de focus op een zonnestraal of andere lichtbron die door een aantal treden schijnt.

Nu ben je helemaal klaar om de best foto’s van trappen te maken. Harry Hilders wenst jullie succes!

About

View all posts by