Sport en Fotografie

Ik houd van fotografie. Dat weten jullie natuurlijk ondertussen wel. Maar ik houd ook erg van sport. Voetbal, basketbal en golf om er maar een paar te noemen. Sport is actie, spanning en focus. Kortom, een prachtig onderwerp om te fotograferen.

Bij sportfotografie komt het neer op drie elementen. Timing, locatie en reactievermogen. Voetbal bijvoorbeeld is één van de moeilijkste onderwerpen in de sportfotografie. Er wordt heel veel gerend en de bewegingen zijn vaak onvoorspelbaar. Bij het fotograferen van golf kun je een beter compositie krijgen, omdat het meer om focus gaat en de acties meer statisch zijn. Bij basketbal is het ook meer eenvoudig. Het is een kleiner veld en een basketbalnet is kleiner dan een voetbalnet.

Materiaal

Net als bij al het andere vormen van fotografie is het materiaal dat je gebruikt van levensbelang. Het beste kun je kiezen voor een DSLR camera. Kies daarbij voor een L series 16mm to 35mm f/2.8 zoom lens. Het is wel even sparen, maar dan ben je wel helemaal klaar voor de start. Als je voetbal gaat fotograferen kun je het beste standaard de sluitertijd op 1/1000 zetten. Hierdoor krijg je scherpe foto’s. Anders zijn grote delen van de foto vaag.

Nog even een aantal sport fotografie tips op een rij:

  • Gebruik een kleine frame en zoom goed in zodat je de actie in beeld hebt, inclusief de details.
  • Kijk altijd door de lens naar de situatie. Zo weet je precies wat je gaat fotograferen.
  • Kom alles over de sport te weten. Spelregels, soort acties etc.
  • Concentreer je op de topspelers als je een teamsport fotografeert.

Blijf oefenen en gooi niet te vroeg de handdoek in de ring…

About

View all posts by