Cameralens schoonhouden

Een vieze lens is fataal voor een scherpe foto. Het geeft hele lichte vlekken op foto’s die het eindresultaat van de foto bederven. Met photoshop aan de gang is een optie. Maar dit kost weer veel tijd en na uren zweten kan het resultaat nog steeds minder zijn.

Harry Hilders - Vieze lens
bron uias.astro.illinois.ed

Zorgen voor een schone lens is essentieel. Met de volgende methodes en materialen kun je de cameralens testen en schoon krijgen.

Testen op stofdeeltjes

Diafragma: Stel je diafragma of aperture laag in. Een f-stop van f/22 is goed.
Focus: Stel de focus van de camera in, op oneindig.
Foto: Maak een foto van een witte oppervlakte.
Resultaat: Bekijk het resultaat. Analyseer de foto en check voor vlekjes en stofdeeltjes.

Zitten er vlekken op de lens dan kun je het beste de lens schoonmaken. Test wekelijks je lens. Doe routinematig en je ben verzekerd van een lens die altijd schoon genoeg is.

Schoonmaken van de lens

Schoon blazen: Als er losse (stof)deeltjes op de lens zitten heb je als mens de neiging om het vuil eraf te blazen. Doe dit niet. Er komt damp mee als je blaast, welke ongewenste vlekken geeft op de lens. Gebruik daarom in plaats een koude lucht blazer. Dit verwijdert het vuil zonder strepen of vlekken achter te laten.

Microfiber stof: Gebruik alleen dit type stof om je lens schoon te houden. Gebruik nooit papier op je lens. Kleine papierdeeltjes(hout) kunnen achterblijven op de cameralens.

Schoonmaken met een carbon pen: Een pen met een carbon punt/dop. Het carbon verwijderd naadloos de vieze vlekken, strepen of stof van je cameralens. Ze zijn verkrijgbaar voor rond de €50. Bovendien makkelijk om mee te nemen op locatie.

Dus schaf het juiste materiaal aan, zoals Harry Hilders, om je cameralens schoon te houden. De investering verdient zich direct terug. Namelijk in mooie plaatjes!

About

View all posts by