Mythes van Megapixels

Het lijkt er wel op of het alleen maar draait om megapixels bij de digitale fotografie. Maar mooie kwaliteit foto´s schieten is meer dan alleen zoveel mogelijk pixels.

In elke reclame van een (nieuwe) digitale camera wordt als eerste de megapixels aangeduid. Dit wordt vaak als unique selling point gebruikt om extra verkoop te genereren. Maar de lens, is zoals vele van jullie weten veel belangrijker bijvoorbeeld. Maar een goede lens is vaak duur. Hier wordt natuurlijk op bespaard in de goedkopere fotocamera klasse.

Maar wat betekenen megapixels nu precies?

Megapixels refereren aan het aantal pixels in de uiteindelijke foto. Het geeft alleen aan hoe groot je een foto kunt uitprinten zonder dat je het hoeft te vergroten. Hieronder zie je een overzicht. Je ziet dat 10 megapixels of meer een flinke print kan opleveren.

Harry Hilders - Megapixel chart
www.photonaturalist.net

Alhoewel megapixels niet direct bijdragen aan de kwaliteit van de foto kennen ze toch twee voordelen.

Foto croppen

Of te wel een deel van te foto uitknippen. Deze foto heeft dan nog een redelijke resolutie op een groot formaat. Bijvoorbeeld ⅔ crop van een 10 megapixel foto levert toch nog 3,2 megapixels op.

Verkleinen/Vergroten

Je kunt een foto verkleinen, waardoor de foto scherper wordt. Als je bijvoorbeeld een 10 megapixel 25% verkleint wordt de foto scherper en heb je nog een resolutie van 7.5 megapixel. Ideaal.

Het aantal Megapixels

Hoeveel megapixels heb je nodig? Wat is acceptabel?

Als je bijna al je foto’s op internet plaatst is een 6 megapixel meer dan voldoende zegr Harry Hilders. Zijn de foto’s voor print bedoelt is een 10+ megapixels zeer aan te raden.

Zo, nu weet je beter waarop je moet letten als je digitale camera gaat aanschaffen. Bedenk vooral waarvoor je de fotocamera nodig hebt.

About

View all posts by