Winkels liggen er vol mee. Horloges. Een handig middel om de tijd te bekijken maar tegenwoordig ook zeker een statussymbool. Waar denk je het eerste aan als je Rolex, TAG Heuer of Alessi hoort? Juist: designproducten die een gevoel van luxe opwekken.
Het is heel belangrijk om als fotograaf, en zeker als productfotograaf om het merkgevoel over te brengen in de foto’s.
Hoe maak je nu perfect horloge foto’s?
Benodigheden
Qua belichting kun je het beste kiezen voor een led lamp. Dit type licht laat diamanten en edelstenen het meest glinsteren.
Omdat je macrofotografie gaat bedrijven is het belangrijk om alle oneffenheden van de omgeving en op het horloge zelf te verwijderen. Je kunt kiezen voor een kleine kwast om de omgeving en het horlogeglas schoon te vegen.
Een plasticring kan ook erg belangrijk zijn bij het fotograferen van horloges. Als je de plasticring aan de binnenkant bevestigd krijg je het effect alsof het horloge om iemands pols zit.
Macrofotografie
Een horloge kent vele details. De wijzers en de details op de wijzerplaat zijn vaak minuscule. Dit vraagt om macrofotografie.
Normaal is een camerastandaard belangrijk, maar bij macrofotografie is een standaard een must. Een kleine beweging kan er voor zorgen dat de details niet goed zichtbaar zijn.
Belichting
Een ander belangrijk aspect bij het fotograferen van horloges is de belichting. Vooral de duurdere horlogemerken en versies bezitten nog al eens glanzende materialen. Je kunt denken aan metalen wijzerplaten en edelstenen. Om deze mooi uit te laten komen is de juiste belichting zeer belangrijk.
De juiste belichting voor horloges is diffuus licht. Gebruik nooit een flitser. Dit is zinloos. Het resultaat bij het fotograferen van horloges met flits is altijd belabberd en het ziet er onnatuurlijk uit.
Beste Harry,
zou je (tegen een geringe vergoeding of mooie fles wijn) mij willen helpen met het fotograferen van een horloge? Het betreft hier een Rolex met een hele bijzondere en redelijk zeldzame wijzerplaat. De cijfers lichten onder bepaalde omstandigheden heel erg mooi blauwig op, beetje TL-achtige gloed. Het is mij echter nog nooit gelukt deze gloed op foto vast te leggen, waarschijnlijk heb je hier een speciale lamp voor nodig. Meestal is het de gloed zichtbaar in de namiddag bij bewolking.
Vind je het leuk om me hier even mee te helpen?
Hartelijke groet, Mark Tromp
Amstelveen
Hai Mark!
Zoals je wellicht wel weet is het oog veel en veel gevoeliger dan de gevoelige plaat (of de chip) van een fotocamera. Dat jij de gloed waarneemt, wil niet zeggen dat het lukt die ook op een foto te vangen. Sterker nog: het kan zijn dat de gloed die jij ziet op een andere manier (kleur of sterkte) wordt vastgelegd. Zo is een voor ons blauwe bloem op een foto ook niet altijd blauw. Als het gaat om het opvangen van een hele zwakke gloed, kun je dat proberen te vangen met een lange sluitertijd en juist weinig extra belichting. Zorg dat de camera en het horloge goed vaststaan en probeer verschillende instellingen. Ik weet nog steeds niet of dat gaat lukken, maar het is het proberen waard! Ik heb helaas op dit moment zelf geen tijd om je erbij te helpen, maar wens je heel veel succes!
Hartelijke groet,
Harry Hilders