Duurste Foto’s Ooit

We fotograferen ons wezenloos tegenwoordig. Elk mobieltje heeft wel een camera met genoeg geheugen om kwalitatieve foto’s te maken. Kwalitatief in de zin van techniek. Uiteraard vraagt professioneel fotograferen ook om heel andere kwaliteiten. Professioneel appartuur is er maar één van.

Daarnaast vraagt het om het inzicht en het talent van de fotograaf. Als het om een bijzondere foto gaat kan een stukje fotopapier met daarop de foto afgedrukt opeens heel veel geld waard zijn. Zelfs de kopieën.

Ik werd nieuwsgierig naar foto’s die enorm veel hebben opgebracht. Ik heb het onderzocht en hieronder vind je de lijst. Schrik niet!

99 cent II Diptych is de eerste foto dat werd verkocht voor meer dan $3 miljoen. De foto werd namelijk geveild voor $3.340.456 in mei 2006 in London. Het werk werd niet geveild op een fotoveiling maar via een kunstveiling. Het wordt meer gezien als kunstwerk dan sec een foto.

De “Pond Moonlight” van Edward Steichen ging voor $2.928.000 onder de hamer. Het was in tot 2006 het hoogste bedrag dat werd betaald voor een foto.

Het bijzondere aan de foto is dat het een kleuren foto is uit 1907. Pas in 1910 werd voor het eerst pas gebruik gemaakt van kleuren foto’s. Steichen gebruikte lichtgevoelige gom om een effect van kleur te bewerkstelligen. Er bestaan maar drie kopieën van deze bijzondere foto.

De foto van de anonieme cowboy van Richard Prince leverde voor het eerst meer dan 1 miljoen dollar op. Het ging onder de hamer voor $1.248.000 bij Christie’s in New York 2005.

De foto komt uit 1989 en was bedoelt voor de Marlboro reclames. Maar is uiteindelijk nooit gebruikt.

About

View all posts by