Een kleurzweem verwijderen

Zelfs de beste fotograaf heeft af en toe een foto met een kleurzweem. Nou is dat niet altijd erg; soms geeft je kleurzweem een foto bijvoorbeeld een welkome warme gloed. Maar in veel gevallen is het storend. Zeker wanneer je de foto in een serie wilt plaatsen van foto’s zonder een dergelijke zweem.

Een kleurzweem verwijderen kun je automatisch laten doen door je fotobewerkingsprogramma, of je kunt dit handmatig doen. Met een automatische kleurcorrectie ben je de zweem zo kwijt, maar raak je misschien ook een stuk natuurlijkheid in kleuren van je foto kwijt. Handmatig duurt langer, maar je krijgt uiteindelijk wel precies het resultaat dat je beoogt. Hieronder een tutorial voor het handmatig verwijderen van een kleurzweem in Photoshop.

 

Tip: gebruik een referentiefoto

Het is handig om naast de foto die je bewerkt steeds een referentiefoto te houden uit dezelfde serie, maar zonder de kleurzweem. Tijdens het bewerken wennen je ogen namelijk al snel aan de kleuren op de foto, en zonder referentie schiet je al snel het doel voorbij.

 

About

View all posts by