Portretlenzen?

Sommige soorten lenzen worden portretlenzen genoemd. Maar wat maakt een lens nou een goede portretlens? Een vraag waar niet echt een eenduidig antwoord op is. Maar er valt wel iets over te zeggen. Sowieso is een portretlens een lens die niet zoomt, en dus een vaste brandpuntafstand heeft, zo tussen de 85 en 105 millimeter. En nu wordt het technisch, maar neem het maar aan: zo’n lens op een gewone (niet fullframe) camera gaat van zichzelf in de richting van een 120mm-lens. En juist de compressie van de lens zorgt voor flatteuzere opnamen. Vandaar: portretlens.

Maar voor het maken van professionele portretopnamen heb je helemaal niet per se een portretlens (wat dat ook inhoudt) nodig. Moderne zoomlenzen doen het ook prima en blijf je boven de 100 mm, dan kun je een goed resultaat verwachten!

Harry Hilders - Portretlenzen

About

View all posts by