Annie Leibovitz: ‘grande dame’ van de fotografie

De naam Annie Leibovitz is een bekende onder de kenners in de wereld van de fotografie. Maar zelfs onder de leken onder ons ‘her name rings a bell’! En dat is niet verwonderlijk, want deze fotografe is de ‘grand dame’ van de fotografie. Zelf een ster geworden door het fotograferen van sterren. Ze werd in eerste instantie wereldberoemd met haar foto’s van John Lennon en Yoko Ono. Daarna volgde een illustere rij aan grote namen van Hollywoodsterren en artiesten wereldwijd. Miley Cyrus, Jessica Parker, Michelle Obama, de zwangere Demi Moore, zijn enkele van de recentere sterren die Annie Leibovitz op haar CV kan zetten.

Annie Leibovitz 1

 

Beroemd met een reden
Soms vraag je je af waarom iemand eigenlijk beroemd is. Het heeft niet altijd te maken met een bijzondere kunde of eigenschap dat iemand in de spotlights komt. Maar Annie Leibovitz kunnen we niet betrappen op lege roem. Ze heeft haar voetsporen in de fotografie meer dan terecht verdiend. Maar wat is het dat haar zo uitzonderlijk maakt? Wat is haar specialiteit? Waarom Annie Leibovitz, terwijl zovelen de top in de fotografie proberen te bereiken? Op zoek naar het raadsel achter Annie Leibovitz.

Annie Leibovitz 2

Een raadsel ontrafeld
De liefde voor de fotografie begon bij Leibovitz al op jonge leeftijd. Ze raakte erdoor gefascineerd toen ze met haar moeder familiefotootjes maakte. Haar professionele carrière begon in de tijdschriftenfotografie toen ze stage liep bij het blad Rolling Stone. Geen verkeerde opstap uiteraard om met beroemdheden in contact te komen en het vak goed te leren. Hier leerde ze ook de beginselen van de portretfotografie. Daarbij moest Annie wel een barrière beslechten, want ze was toen nog heel erg verlegen! En dat is niet de beste eigenschap voor een fotograaf van mensen. Haar liefde voor het vak én voor mensen hielpen haar vooruit.

Annie Leibovitz 3

Karakteristiek en authentiek
De magie die Annie Leibovitz zegt te voelen bij fotografie, is terug te zien in haar werk. Als geen ander is Leibovitz in staat het karakter van degene die ze fotografeert vast te leggen in één stilstaand beeld. Dat heeft alles te maken met goed opletten en inleven, en meegaan in wat het fotografie object zelf wil en belangrijk vindt. Zodat de foto klopt met de persoon. Pas daarna telt wat de opdrachtgever in gedachten heeft. Authentiek en bevlogen, kernwoorden voor deze fotografe die zegt dat ze blijft doorgaan zolang ze leeft!

About

View all posts by