Gezinsfotografie

Een leuke tak van de fotografie is de gezinsfotografie. Veel gezinnen en families vinden het geweldig om een foto te hebben als aandenken voor later. Maar het is soms nog knap lastig om zo’n groep mensen op de foto te krijgen. Hoe maak je nou een mooie gezinsfoto?

Een goede voorbereiding is het halve werk
Als er een shoot geboekt wordt, is het altijd fijn als je een beetje achterhaalt wie je precies gaat fotograferen. Hoeveel kinderen zitten in de familie, hoe heten ze, zijn het jongens of meisjes en hebben ze bepaalde hobby’s? Je kunt samen met de familie een mooie locatie uitkiezen. Stel de kinderen houden erg van voetballen of eten kan je de shoot houden op een voetbalveld/picknickveld, de mogelijkheden zijn eindeloos. Het is een goed idee om de familie wat spullen mee te nemen die bij hun passen, het is ook leuk als men de kledig een beetje in dezelfde kleurtoon draagt, zo maak je een geheel. Door zelf spullen mee te nemen maak je de foto meer eigen.

Kinderen
Het is belangrijk dat je bij binnenkomst niet meteen aan het fotograferen begint. Maak eerst even kennis -zeker met de kinderen-, zo weet je met wie je te maken hebt. Zijn de kinderen heel verlegen of heel brutaal? Wanneer je dit weet kan je hier rekening mee houden op de foto. Sommige kinderen willen echt niet op de foto. Probeer het voor hen leuk te maken. Zeg dat ze niet op de foto gaan, maar een spel gaan doen.
Je kunt de kinderen in hun vaders armen rondjes laten draaien als een vliegtuig, of kieteldood geven enzovoort. Dit levert geheid een paar mooie plaatjes op.

Wissel af
De compositie is natuurlijk altijd belangrijk, maar zeker bij gezinsfotografie. Je wil natuurlijk de emoties zo goed mogelijk vastleggen en door aparte, niet alledaagse composities te gebruiken versterk je hiermee juist dit gevoel. Je moet dus wel een beetje uit je ‘comfortzone’ stappen om ook daadwerkelijk deze interessante composities te bereiken. Soms zal je vanuit een kikkerperspectief (op de grond) de foto moeten maken. Als een vader dan doet alsof hij zijn zoon weggooit, krijg je een heel mooi beeld waarin het lijkt alsof de jongen op de camera afkomt. Je kunt bijvoorbeeld ook een stukje met de familie meerennen in de zee, of juist wanneer jullie op het strand zijn op een duin staan.

About

View all posts by