Creatief met diafragma

De mogelijkheden met fotografie zijn eindeloos. Het begint vaak als een hobby, het maken van leuke kiekjes en het vastleggen van momenten, en voor je het weet maak je de mooiste foto’s. Wil je meer weten over fotografie en wil je dat jouw foto’s een authentieke uitstraling krijgen? Ga dan wat creatiever aan de slag. Een manier om creatieve foto’s te maken is door te spelen met het diafragma van de camera. Dit is een relatief simpele aanpassing van je instellingen, met een groots effect voor jouw foto’s. Hierdoor krijgen jouw foto’s een unieke uitstraling. Het instellen en aanpassen van het diafragma kan zowel met spiegelreflexcamera’s als met de meeste compactcamera’s. Hier volgen een aantal tips en voorbeelden met wat je allemaal met het diafragma kunt doen.

Bokeh effect
Een leuk alternatief voor je foto’s is het gebruik maak van het zogenaamde bokeh effect. Dit effect zorgt ervoor dat de lichtpunten in jouw foto’s vervagen en geeft zo vaak een romantisch effect. Het zijn de wazige lichtpuntjes die je vaak bij foto’s ziet.
Hoe doe je dit: zorg ten eerste voor een plek met veel lichtpunten, bijvoorbeeld een straat met lichtgevende lantaarnpalen. Zorg voor een groot diafragma, want hoe groter het diafragma, des te waziger de achtergrond.

Wazige achtergrond, scherpe voorgrond
Wil je dat de voorgrond scherp is en de achtergrond wazig? Dit wordt ook vaak gebruikt bij het maken van productfoto’s of portretten. Hierdoor is een groot diafragma ook gewenst.
Hoe doe je dit: Wanneer er op het gewenste product gefocust wordt, stelt de camera deze automatisch scherp. Door het grote diafragma blijft de achtergrond wel wazig.

Kleine diafragma
Wanneer je bijvoorbeeld een landschap wilt fotograferen en ervoor wilt zorgen dan zelfs de achterste rij bomen scherp is kun je gebruik maken van een klein diafragma. Hierdoor neemt de scherptediepte toe en krijg je scherpere, beter gefocuste plaatjes.
Hoe doe je dit: stel je diafragma laag in voor het gewenste effect.

Creatieve foto’s maken is vooral veel doen, door te doen leer je wat wel werkt en wat niet. Het spelen met het diafragma kan voor unieke kiekjes zorgen.

About

View all posts by