Bruidsfotografie

Het fotograferen van die bijzondere dag
Naast reisfotografie, landschaps- of natuurfotografie en portretten, is er een bijzondere vorm van fotografie: bruidsfotografie. Het vergt veel kunde om deze bijzondere gelegenheid vol sentiment en emotie vast te leggen.

Bruidsfotografie
De meest speciale dag in een mensenleven kan herbeleefd worden via foto’s. Deze mogen vooral niet slordig of onnauwkeurig zijn, dus kwaliteit is de richtlijn. Bruidsfotografie is een specialisatie die vraagt om bepaalde kenmerken. Haast alle technieken kunnen worden toegepast.

Ervaring
Ervaring in fotografie zorgt voor meer deskundigheid. Echter is dit wel afhankelijk van de verworven inzichten en stijl van de bewuste fotograaf. Een trouwreportage is een eer om te mogen uitvoeren, maar het blijft een grote verantwoordelijkheid. Uiteraard behoren zaken als de bekende kus, de eerste blik van de bruidegom op de bruid, de aankomst bij de trouwlocatie, het uitwisselen van de ringen, speeches, diner, feest en emotionele momenten tijdens de plechtigheid tot het repertoire van de trouwreportage. Jouw eigen stijl kan een danige stempel op de reportage zetten, zodat het unieke en zeer originele foto’s worden.

Voorbereiding

Een essentieel onderdeel van de voorbereiding, ervaren of niet, is het afstemmen met het bruidspaar. In contact komen, vernemen van de wensen en het opbouwen van een goede onderlinge verstandhouding is de belangrijkste stap in de voorbereiding. Met deze kennis is het makkelijker om overeen te komen welke foto’s belangrijk zijn. Daarnaast is het zinvol om alvast na te denken over perspectief, positionering en schiethoeken. Van bovenaf, gehurkt, bukkend en zelfs liggend fotograferen levert uitstekende perspectieven op.

Overigens moet je je schikken naar de omstandigheden, dus sommige locaties lenen zich niet goed voor goede foto’s. Al eerder de locatie of ruimte bezoeken geeft al veel meer inzicht. Zo kan je al nadenken over mogelijke composities en kom je niet snel voor verrassingen te staan. Het fotograferen van symbolische objecten, momenten of elementen geeft meer breedte in de reportage. Houdt ook rekening met onverwachte zaken die zich kunnen voordoen op de dag. Een tijdschema dat in de war loopt, regen, gasten die vastzitten in het verkeer; hierop kan ter plekke geanticipeerd worden.

Tips
– Neem meerdere camera’s mee. Er kan altijd iets misgaan. Daarnaast zijn twee lenzen ook handig om te gebruiken. Apparatuur is altijd belangrijk om te checken alvorens een reportage te schieten. Dus: zijn de accu’s opgeladen, zijn er voldoende geheugenkaartjes, neem je wel of geen standaard mee, et cetera.

– Alertheid. Een bruiloft is ook een spel van spanningen en emoties. Je dient altijd klaar te staan met je camera. Spontane momenten zijn niet enkel op het moment zelf waardevol, maar hebben ook toegevoegde waarde in de gehele reportage. Ze vertellen een verhaal.

– Communicatie. Zeer belangrijk is luchtig en rustig te communiceren met alle aanwezigen. Coach een beetje tijdens de momenten dat mensen moeten poseren. Een vriendelijke, vrolijke toon werkt sfeerverhogend en spoort mensen aan om mee te werken.

– Subtiliteiten. Een fotoreportage van een trouwerij bestaat veel uit clichés. Echter kun je door ruimtegebruik, lichtgebruik en originele invalshoeken erg zeer frisse en verrassende foto’s maken.

Bruidsfotografie 12

About

View all posts by