Fotograaf Steven McCurry

Steven McCurry, wie kent hem nou niet? Een fotojournalist met de bekendste cover van National Geographic.

Steven McCurry is geboren op 24 februari 1950 in Pennsylvania en studeerde aan de Pennsylvania State University. Aanvankelijk studeerde hij film, maar is uiteindelijk afgestudeerd in theaterkunsten. Zijn interesse in fotografie begon toen hij foto’s maakte voor de universiteitskrant.

Carrière
Zijn carrière begon toen hij zich vermomde in inheemse kleding en fotorolletjes verstopte in de zomen van zijn kleding. Zo ging hij in Afghanistan op pad tijdens de Russische bezetting.
Daarna ging hij verder met andere internationale conflicten, maar hield zich wel vooral bezig in Azië. Steven McCurry nam tijdens het reizen niet meer mee dan een tas met kleding en een tas met filmrollen. Op deze manier kon hij het beste van de omgeving inwinnen en kon hij het zo met zijn camera vastleggen zoals hij het echt beleefde.

The Afghan Girl
Zijn belangrijkste werk was de Afghan Girl. Die verscheen in juni 1985 op het voorblad van National Geographic. Deze cover werd uiteindelijk de meest bekende cover van National Geographic. Begin 2002 werd de vrouw die op de cover van National Geographic stond opgespoord in Afghanistan en geïdentificeerd. Daarna verscheen ze in april 2002 weer op de cover. Dit is het meest besproken werk van Steven McCurry.

Steve Mccurry

Kodak
Steven McCurry maakt tegenwoordig gebruik van digitale fotografie. Tot halfweg de jaren 2000 gebruikte hij nog filmrolletjes. Zijn favoriete filmrol was Kodachrome. Kodak is al sinds 2009 gestopt met de productie van Kodachrome. Kodak heeft nog wel een galerij met de belangrijkste werkstukken die zijn gemaakt met hun Kodachrome.

Voor veel fotografen is Steven McCurry een rolmodel. Hij overheerst de wereld van fotografie en zodra je zijn naam intikt in een zoekmachine zie je meteen zijn belangrijkste werkstukken. Zijn foto’s worden ook gepubliceerd en vrijgegeven. National Geographic heeft ook een film over Steven McCurry met zijn beroemde foto’s vertoond.

Steve Mccurry2

About

View all posts by