Newborn fotografie

Een pasgeboren baby groeit al snel op tot een zelfstandig kind, en ouders willen graag deze speciale fase vastleggen. In dit artikel vind je een aantal tips om als fotograaf helemaal voorbereid te zijn om een pasgeboren kind op de gevoelige plaat vast te leggen.

Wanneer kun je best fotograferen?
In de eerste weken na de geboorte slapen baby’s enorm veel. Het is dus cruciaal om in deze eerste twee tot drie weken de shoot te plannen, want het is makkelijker om een slapende baby in de juiste houdingen te leggen. Als je de pasgeborene in de typisch krullende houding die ze uit de baarmoeder kennen wilt fotograferen kies je best een datum in de eerste tot anderhalve week na de geboorte. Plan je sessie echter niet te vroeg, want dan kan het kind bijvoorbeeld nog vouwen, huidsmeer of lichte geelzucht hebben, die de sfeer van de foto kunnen ontsieren.

Maak goede afspreken
Het is belangrijk om op voorhand goede afspraken te maken met de ouders over wat zij juist willen. Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om eerst praktische afspraken te maken over de duur en prijs. Verder is het belangrijk om te bespreken in welke omgeving je gaat fotograferen?-. Zal dit thuis bij de ouders zijn? Op het bed, of in de tuin? Of in een studio?

Voorbereiding
Zorg ervoor dat het kind gevoed is vlak voor de shoot. Vertel de ouders dat ze hun kind vlak voor de sessie nog even eten kunnen geven, zo blijft de baby rustig. Let echter op je apparatuur bij het teruggeven van melk. Houdt de baby ook warm. Vaak fotograaf je een baby naakt of met een doek om, dus zorg er voor dat de ruimte goed verwarmd is. Zet de verwarming een paar graden hoger en zorg voor een warme ondergrond, bijvoorbeeld een dikke doek. Zorg er verder voor dat al je apparatuur opgezet is voor de sessie. Alle attributen moeten klaar liggen en ook met de fotografie spullen is het handig als deze klaar liggen.

Technische tips
Gebruik zoveel mogelijk daglicht, want dit zorgt voor een natuurlijk effect. Als je toch met lampen moet werken, houdt het dan bij zacht licht. Gebruik ook altijd een kleine scherptediepte, zodat de baby scherp is, maar de achtergrond wazig.

About

View all posts by