Hoe leg je de ziel van de herfst vast?

De herfst
Als je een fotograaf liefhebber bent zoals ik is de herfst natuurlijk het mooiste seizoen, deze tijd van het jaar geeft je namelijk de kans om bijzondere beelden vast te leggen. Maar waar moet je opletten als je de kern van de herfst wilt weergeven? En welke onderwerpen kan je het beste kiezen?

Het bos
Een foto van een mooie bosrand kan prachtig zijn, vaak helpt het om een hogere plek te zoeken zodat je een goed overzicht hebt. Een heuvelachtig landschap is een fraaie setting, het is dus een idee om een keer de auto te pakken en naar Limburg te gaan. Ook rond de Veluwe en Nijmegen zijn schitterende heuvels te vinden. In plaats van een heel bos kan het ook een idee zijn om een alleenstaande boom in een leeg veld te fotograferen.

De bladeren
De verkleuring van de bladeren is een boeiende verandering. Alle voedingstoffen worden uit de bladeren gehaald in voorbereiding op de aankomende winter waardoor de bladeren geel, bruin en rood worden. In sommige gevallen is een gedeelte van een boom verkleurd en een ander gedeelte niet. Dit geeft je de mogelijkheid om als fotograaf te experimenteren met contrasten en composities. Je kunt ook erg leuk spelen met bladeren en het warme herfstlicht. Bijvoorbeeld door het licht dat door bladeren aan een boom valt vast te leggen of door een blad in detail op de foto te zetten.

De mist
Mist kan een prachtige sfeer geven in een foto. Heel vaak ga ik ‘s ochtends extra vroeg de deur uit speciaal voor de mist. Mist en zonnestralen zijn perfect te combineren met een bos. Ook is het prachtig dat veel onderwerpen in de mist als contouren te zien zijn. zo krijg je een abstract plaatje dat interessant is om naar te kijken.

Hoe ga jij met je camera de essentie van de herfst vastleggen?

About

View all posts by