Fotografie trend: Urban Exploring

Fotografie is een algemeen begrip voor alles wat te maken heeft met foto’s. Het is veel meer dan foto’s nemen alleen en er bestaan bovendien heel wat soorten fotografie. De fotografie word net zoals mode en muziek ook gekenmerkt door verschillende trends. Wat betreft trends in de fotografie is Urban Exploring tegenwoordig heel erg populair.

Urban Exploring: laat zien hoe het in werkelijkheid is
Wanneer we een interieur willen fotograferen zullen we dit zo mooi en zo indrukwekkende mogelijk willen weergeven. Bij Urban Exploring is het echter zo dat men in verval geraakte gebouwen gaat fotograferen met als doel dit verval duidelijk te laten zien. De keuze aan gebouwen is groot en varieert van filmzaal tot fabrieksgebouw. Soms vraagt de urban exploring fotograaf toestemming aan de eigenaar van het pand, maar velen trekken stiekem op reportage. Deze zijn niet altijd professioneel. Het doel van de urban explorers is door middel van foto’s aan te tonen dat je hier geweest bent.

Kenmerken van de foto’s
De professionele foto’s vertonen enkele gemeenschappelijke kenmerken. Vaak wordt er voor gekozen een groot deel van de ruimte vast te leggen, al zijn er ook detailfoto’s met bijvoorbeeld een achtergelaten meubel. De focus ligt op verval: kapotte voorwerpen, schade door water of instorting. Er gaat ook vaak aandacht naar licht zoals lichtinval door openingen of reflectie in een kapotte spiegel. Door op deze zaken te letten bekom je unieke foto’s waarbij je het verval als het ware aanvoelt.

Doelen van de urban explorer
Urban Exploring wilt de sfeer van het verval van een bepaald gebouw weergeven en ook documenteren. Op die manier wordt je door de beelden te bekijken meegevoerd in het verhaal van dit gebouw. Er wordt hier niet alleen aandacht geschonken aan de architectuur van het gebouw maar vooral aan de geschiedenis ervan. Er worden zowel binnen ls buiten foto’s gemaakt. Ze gaan op zoek naar een antwoord op de vraag: Wat heeft zich hier allemaal afgespeeld? Urban explorers willen met hun reportage deze vergane glorie weer doen opleven in hun foto’s.

About

View all posts by