Tips voor straatfotografie

Straatfotografie wordt steeds populairder. En dat is niet gek, want het is natuurlijk ook onwijs tof. Straatfotografie is eigenlijk het fotograferen op publieke plekken, zoals een drukke winkelstraat of een treinstation. Je fotografeert mensen of dingen op hun natuurlijke manier, en niet in een pose. Omdat de mensen niet poseren kan het nogal lastig zijn om een goede foto te maken. Hieronder tips voor een goede straatfoto!

1. Fotografeer mensen van een afstand
Wanneer mensen doorhebben dat ze gefotografeerd worden, gaan ze zich vaak anders gedragen. Zonde, want die vrouw die net zo mooi over het water aan het kijken was, kijkt nu een beetje ongemakkelijk. Probeer dus van een afstand te fotograferen, zodat je mensen echt op hun natuurlijke manier kan fotograferen. Houd wel rekening met het portretrecht van deze mensen natuurlijk.

2. Straten veranderen continu
De straten veranderen constant. Heb je dus een foto gemaakt, maar is die niet helemaal gelukt, wees dan niet getreurd. Ga op een ander tijdstip terug naar de straat. Zaterdagmiddag zal deze drukker zijn dan dinsdagnacht, je krijgt zo dus ook een hele andere ‘sfeer’ in je foto.

3. Speel met de sluitertijd
De gebouwen en dingen op straat staan vaak stil, terwijl veel dingen eromheen ook in beweging zijn. Straatfotografie is dus perfect om wat te spelen met de sluitertijd van je foto.

4. Inspireer jezelf
Het is lastig om in een grote stad een mooi stuk te vinden om te fotograferen. Kijk dus naar andere straatfotografie en laat jezelf inspireren. Kijk wat anderen gefotografeerd hebben en probeer dat te vergelijken met je eigen werk.

5. Fotografeer contrasten voor sterk beeld
Bij contrasten denk je snel aan zwart en wit. Maar dat hoeft een contrast niet te zijn, in de stad zijn er zat andere contrasten te vinden. Wat denk je van een klein stukje onkruid dat door de betonnen tegels probeert te kruipen? Of een arme zwerver die genegeerd wordt in het rijke deel van de stad?

6. Let op de details
De straten zijn vaak erg druk. Als je een beeld van de gehele straat zou maken zou je portret vaak te druk zijn. Let dus op de details. Probeer om je foto te maken op een rustige achtergrond, of kies voor scherptediepte zodat je object naar voren komt ten opzichte van de rest.

Hier dus de tips voor straatfotografie. Nu nog de belangrijkste tip: ga het gewoon doen. Straatfotografie kan je niet leren door te lezen, je moet het zelf ervaren. Ga dus naar het dorp of dichtstbijzijnde stad in jouw buurt en probeer het gewoon.

About

View all posts by