Het maken van een eersteklas Food foto

Iets dat niet meer weg te denken is uit de fotografiewereld is Food Photography. Van beroemde gastronomische hoogvliegers tot makers van een kookboek tot de amateur kok: iedereen maakt stijlvolle kiekjes van een mooi gerecht. Food Photography is een manier van fotograferen die veel techniek en nauwkeurigheid eist.

Hype
Met de ongekende populariteit van social media, is het fotograferen van gerechten in een stroomversnelling geraakt. Food Photography is een ware hype geworden, getuige de vele profielen en duizenden foto’s op bijvoorbeeld Instagram. Echter is een gedegen foto van een prachtig gevuld bord met lekker eten een ware kunst, want hoe fotografeer je nu zo dat de afbeelding recht doet aan het gerecht? Een goede Food foto is geslaagd als de kijker haast de geur van het smakelijke gerecht kan ruiken, dat alle ingrediënten goed vertegenwoordigd worden in hun vorm en inhoud. Om een goede Food foto te maken, is het goed stil te staan bij de volgende tips.

 1. Setting.
  Maak proeffoto’s van bijvoorbeeld het lege bord. Je kunt ook iets kleins op het bord leggen om te kijken of de belichting en schaduw goed is.
 1. Licht.
  Als er geen goed licht in de ruimte is, kun je beter geen foto’s nemen. Een goede Food foto staat en valt namelijk bij belichting. Zacht licht geeft geen harde schaduwen, dus overdag schieten is raadzaam. Voor professionals is een soft-box mogelijk om daglicht na te bootsen. Reflectieschermen zorgen er dan voor dat schaduwen zachter worden gemaakt.
 1. Focus.
  Wat is nu het belangrijkste element op de foto? Stel scherp op dit element. Het zou voor de hand liggen dat je bijvoorbeeld de biefstuk kiest, maar het kiezen van het peperkorreltje of muntblaadje ernaast is veel subtieler. Dit zorgt voor dynamiek. Speel met dit principe.
 1. Rekwisieten.
  Een oud mes, een stijlvolle servet; speel met rekwisieten. Dit zorgt voor afwisseling en contrast. Denk ook goed na over de achtergrond of ondergrond. Details geven vaak de doorslag.
 1. Dichtbij/veraf.
  Gaat het om het eten? Kom dan dichtbij. Dit zorgt voor minder afleiding en het meest essentiële wordt zo zichtbaar. Zo wordt tevens de textuur van het eten ook beter verwerkt.
 1. Niet klinisch.
  Breek wat af of verkruimel iets van het gerecht. Een stuk uit de taart snijden of grove stukken brood bij het afgebakte stuk banket. Voeg olie toe waar het wat droogjes is, want de glans maakt iets verser. Olie weghalen met een kwast kan ook, indien je het krokanter wilt laten overkomen. Dit maakt de foto smakelijker.

Aan de slag
Food Photography is vooral experimenteren. Gebruik originele hoeken, focus op details, let op achtergronden en let uiteraard op het licht. Ook met beperkt budget zijn goede foto’s te maken. Gebruik je fantasie en creativiteit om het gerecht op zijn smakelijkst te presenteren.

About

View all posts by