De geschiedenis van fotografie

Als gepassioneerd fotograaf heb ik mijzelf altijd afgevraagd hoe ons vakgebied is ontstaan. Ik ben dit dan ook uit gaan zoeken en heb dit op papier gezet.

Hoe is fotografie ontstaan?

Fotografie is ontstaan in het jaar 1816. Joseph Nicéphore Niépce maakte toen als eerste een foto met zijn camera genaamd Obscura.
Je moet je van deze camera echter niet te veel voorstellen. Het was namelijk niet veel meer dan een doos met een klein gat erin. Achter de doos werd dan een achterwand geplaatst die lichtgevoelig was. Door het licht via het gaatje een aantal uren op de achterwand te laten schijnen, ontstond de eerste foto. Dit was voor die tijd natuurlijk een fantastisch fenomeen, want de eerste foto was gemaakt.
Het nadeel van die eerste foto was echter dat zodra deze weer aan licht blootgesteld werd, de foto weer vervaagde.

Het principe van fotograferen is niet wezenlijk veranderd dan het gebeuren wat Niépce gebruikte. Alleen wordt er nu een lens gebruikt in plaats van een klein gaatje en maakt men gebruik van een elektronische sensor als lichtgevoelige achterwand.

De eerste bewaarde foto’s in zwart-wit en in kleur

In 1826 maakte Niépce nog een grote doorbraak in de wereld van de fotografie, want hij was nu in staat om het beeld permanent te behouden. Dit deed hij door middel van de juiste combinatie van materialen en chemische stoffen te gebruiken.

De eerste bewaarde foto werd dan ook door hem gemaakt en deze foto uit 1826 heeft de naam ‘La cour du domaine du Gras’. Hij had voor de foto een belichtingstijd nodig van maar liefst 8 uur.
In 1861 maakte James Clerk Maxwell de eerste kleurenfoto. Om dit voor elkaar te krijgen, maakte hij gebruik van drie kleurenfilters (rood, groen en blauw) en schoot met elke kleurenfilter hetzelfde plaatje. Vervolgens legde hij de 3 foto’s over elkaar heen en de eerste kleurenfoto was een feit.

Dezelfde foto dupliceren

Vanaf 1930 werd het mogelijk om dezelfde foto meerdere malen af te drukken. Dat was hiervoor niet te realiseren. Dit werd mogelijk met de komst van het negatief. Door deze technologie was het maken van foto’s nu ook binnen handbereik van de gewone burger.

Afbeeldingsresultaat voor eerste camera

About

View all posts by