De trend van nu: interieurfotografie.

Afbeeldingsresultaat voor interieur fotografie

Interieurfotografie; niet zomaar een foto van de huiskamer

De inrichting van een huiskamer zelf ontwerpen is heel goed mogelijk, daarvoor is geen diploma of certificaat nodig. U bent het tenslotte zelf die gebruik gaat maken van het interieur.
Datzelfde geldt volgens velen voor interieurfotografie. En toch is het fotograferen van een binnenruimte iets heel anders. Een foto van een zaal of huiskamer moet spannend zijn.

De lijnen spelen daarbij een grote rol

Op een portretfoto zijn de lijnen van de achtergrond niet zo belangrijk. Het onderwerp van de foto is het gezicht en een gezicht heeft gewoonlijk geen of maar heel weinig rechte lijnen. Wanneer in de foto duidelijk naar voren komt dat het gezicht het belangrijkste is zullen de lijnen van de achtergrond als het ware wegvallen. Als ze niet helemaal recht zijn valt dat meestal alleen fotografen en bijvoorbeeld architecten op.

Bij interieurfotografie is dat anders. De ruimte is het onderwerp van de foto. De fotograaf wil een goede indruk achterlaten van die ruimte, de rechte lijnen moeten dus ook echt recht zijn. De spanning in de foto komt uit het perspectief en de diepte van de foto, ofwel de compositie.

Het licht

Het licht dat binnen een ruimte te vinden is, meestal gaat het daarbij om een combinatie van daglicht en kunstlicht. Eem kamer of een zaal staat echter niet zomaar in een lege ruimte, ze zijn onderdeel van een gebouw en hebben een buitengebeuren. Het natuurlijke licht dat door ramen naar binnen valt, zal verdwijnen als de fotograaf flitslicht gebruikt. De meeste fotografen doen dat dus niet.
Het is beter de sluitertijd te verlengen en de camera op een statief te zetten.

Het gebruik van een statief heeft nog twee voordelen, u kunt wat meer tijd nemen om de foto samen te stellen. Dat wil zeggen, de compositie van de foto kan beter, ook met minder licht. Bedenk daarbij dat een camera niet hetzelfde ziet als een menselijk oog. Een raam waar zonlicht door naar binnen valt, is voor een camera een grote, witte vlek.

Gebruik het licht in de foto

Spelen met het licht in een foto is niet altijd even makkelijk, maar het resultaat van een goed gemaakte interieurfoto kan geweldig zijn. Besteedt daarom genoeg tijd aan het plaatsen van de camera, aan de compositie van de foto. Het moment van afdrukken, het echte maken van de foto wordt er alleen maar spannender en mooier door.

About

View all posts by