Fotografie van verlaten auto’s

Afbeeldingsresultaat voor verlaten autos fotografie

Een nieuwe trend: fotograferen van verlaten auto’s

Urban fotografie, gaat over het fotograferen van verlaten gebouwen zoals huizen, fabrieken, kerken en kastelen. De nieuwste trend in deze tak van fotografie is het fotograferen van verlaten en vervallen auto’s.

Kenmerken

Het is niet de bedoeling dat je op een parkeerplaats een paar auto’s fotografeert waarvan de eigenaar even een boodschapje is gaan doen. Het fotograferen van verlaten auto’s betekent dat je auto’s fotografeert die door hun eigenaar voorgoed zijn achtergelaten en al langere tijd niet meer in gebruik zijn. Je vindt ze meestal in oude boerenschuren, verlaten fabrieksterreinen, in diepe tuinen en opslagplaatsen. Sommige auto’s zijn enkel bedekt met een laag stof, andere zijn half weggeroest, ontdaan van hun belangrijkste onderdelen en overwoekerd met onkruid. Alle stadia van verval zijn mogelijk om te fotograferen, zolang de automobielen maar verlaten zijn.

Mooie voorbeelden

De meeste verlaten en vervallen auto’s die gefotografeerd worden, zijn vaak de klassieke modellen. (Semi) old timers die in een nostalgische bui aangekocht zijn om opgeknapt te worden en vervolgens de blits mee te maken. Door tijd- of geldgebrek is het er nooit van gekomen. Daarom staan ze nu weg te kwijnen in een oude schuur, die zich meestal in dezelfde staat van onderhoud bevindt, als dankbaar object voor fotografieliefhebbers. Denk hierbij aan een oude BMW, een Trabant, een “Lelijke Eend” of een VW Kever. Meestal lekke banden (als ze er nog omzitten), algengroei op de lak waardoor de oorspronkelijke kleur nog net te zien is,hier en daar wat deuken en butsen en verdwenen koplampen, of ruitenwissers.

Fotografen

Er zijn diverse professionele fotografen die zich bezig houden met de fotografie van verlaten auto’s. Meestal zijn het fotografen die zich al langere tijd bezighouden met Urban fotografie en in de verlaten fabrieksgebouwen en huizen ook verlaten auto’s tegenkomen. Provost Kenneth en Jan Stel zijn hier voorbeelden van. Zij hebben naast de verlaten gebouwen ook een serie gemaakt van verlaten auto’s. Astrid Boers reist veel en op haar reizen heeft ze verlaten auto’s gefotografeerd. Buitenlandse fotografen die verlaten auto’s fotograferen zijn: Emmanuel Georges en David de Rueda.

About

View all posts by