Tips voor fotografie met tegenlicht

Foto’s maken met tegenlicht kunnen twee kanten op gaan, of de foto is verpest of met de juiste trucjes maak je de mooiste foto’s met behulp van tegenlicht. Tegenlicht betekent dat je een foto maakt tegen het licht van de zon in. Hoe kun je het best de mooiste foto’s maken met deze natuurlijke lichtbron richting je lens? Hier zijn een aantal tip om de mooiste foto’s te maken met behulp van tegenlicht.

Silhouet

De beste manier om silhouetten te krijgen is door te fotograferen met tegenlicht. Je kunt op deze manier prachtige zwart-wit foto’s maken waar het silhouet benadrukt wordt. Dit is prachtig voor modelfoto’s en portretten. Doordat het onderwerp in het lichtbeeld staat wordt alleen het silhouet hiervan benadrukt.

Speel met belichting

Wanneer je met de standaard instellingen een foto met tegenlicht maakt wordt het onderwerp automatisch een silhouet. Wil je dit voorkomen en wel gebruik maken van het tegenlicht? Dan kun de instellingen van je camera zo instellen dat je foto eigen overbelicht wordt. Doe de belichting erg hoog waardoor je zowel het tegenlicht hebt, als het onderwerp van de foto belicht wordt. Dit effect kun je ook met flits bereiken. Je kunt dan met de postproductie de foto aanpassen en de lichtbalans naar beneden halen waardoor je een foto met prachtig licht hebt.

Aureool

Waar tegenlicht ook prachtig voor dient bij portretfoto’s is het gebruik maken van een aureool als lichtpunt. Dit is een soort engelachtige verlichting achter het hoofd. Zorg dat het hoofd van het portret de lichtbron zo blokkeert dat er nog alleen een rand licht om het hoofd te zien is. Hierdoor krijg je een prachtig effect bij je foto.

Tegenlicht wordt vaak als iets negatiefs gezien bij het maken van foto’s. Toch kun je met een aantal handige trucjes en door te spelen met de instellingen van je camera hier prachtige plaatjes mee schieten. Fotograferen is speels het vak leren, ook met foto’s maken met tegenlicht. Het is een kwestie van doen, vallen en opstaan en zo de fijne kneepjes van het vak onder de knie krijgen.

Afbeeldingsresultaat voor fotografie tegenlicht

About

View all posts by