Welke cameralens moet ik echt hebben?

Ben je een beginnende amateur fotograaf, hobbyist of schiet je al langer plaatjes? Het hebben van de juiste lens kan voor je foto’s het verschil maken. Spelen met de instellingen en een juiste lens zorgen voor de mooiste kiekjes op de juiste momenten. Welke cameralens moet je nu echt in huis hebben om mooie plaatjes te kunnen schieten? Welke mogen er niet ontbreken aan de collectie? Hier is een overzicht van cameralenzen die elke fotograaf in huis zou moeten hebben.

Een standaardlens

Dit klinkt misschien als een vaag begrip, maar een standaardlens is een lens die onder de meest gangbare situaties kwalitatief goede foto’s maakt. Een lens die een zoomfunctie heeft, landschap en portretfoto’s maakt onder een standaard belichting. Het is slim om in een lens als deze te investeren want hier heb je veel plezier van. Bijvoorbeeld als je op reis gaat en maar een lens wilt meenemen. Alle bekende cameramerken verkopen verschillende standaardlenzen, doe onderzoek en vind een standaardlens dat perfect bij jou en je camera past. Gemiddeld genomen kunnen 35mm tot 70mm lenzen als standaard genomen worden.

Macrolens

Wil je graag kleine objecten op de korrel zetten, zoals insecten, bloemen of bijvoorbeeld productfoto’s van sieraden? Dan is het verstandig om een macrolens aan te schaffen. Deze legt. kleine objecten haarscherp vast en vergroot de objecten. Alle lenzen boven de 70mm worden beschouwd als macro of telelenzen. Met een lens van 100mm maak je perfecte plaatjes van kleine objecten.

Scherpstelafstand bij lenzen

Verschillende lenzen hebben ook verschillende scherpstelafstanden. Dit is de afstand waarin jouw lens scherpstelt. Dit is van groot belang en kan veranderen wanneer je in en uitzoomt. Macrolenzen staan bekend om hun snelle scherpstelafstand van op de millimeter terwijl andere lenzen minstens een meter nodig hebben.

Fotograferen blijft toch spelend leren. Het is handig om verschillende lenzen in huis te hebben en gewoon aan de slag te gaan. Speel met de lenzen, instellingen van de camera en de scherpstelafstand. Het is aan te raden om te investeren in een standaardlens zodat je op de juiste momenten altijd verzekerd bent van een mooi plaatje.

Afbeeldingsresultaat voor cameralens

Geschreven door Harry Hilders
2017/07/18

About

View all posts by