Leer fotograferen en bewaar herinneringen

Fotograferen: Een vak apart

Je kent het gezegde vast wel: een foto zegt meer dan duizend woorden. Het is een momentopname van een gebeurtenis op een bepaald tijdstip die een emotionele herinnering kan oproepen in de breedste zin van het woord. Fotograferen is met dit gezegd hebbende een echt vak. Een beeldig vak.

Spring niet direct in het diepe

Je wilt gaan fotograferen, maar hoe begin je en wat wil je graag op de gevoelige plaat vastleggen?
Als beginneling is het zaak om je de techniek van het fotograferen eigen te maken. Laat je fotoapparatuur meegroeien met je niveau en leer het vak beetje bij beetje kennen. Maak ook altijd foto’s die jij leuk en interessant vindt. Het gaat om jouw beleving. Naarmate je professioneler wordt kun je altijd nog kiezen voor meer geavanceerde camera’s. Begin dus rustig aan.

sprong in het diepe

Experimenteer veel

Ga experimenteren met sluitertijden en zie wat het met je foto’s doet. Belangrijk is dan wel om je camera stil te houden. Zéker als je de sterrenhemel wilt fotograferen.
Fotografeer eens onder verschillende hoeken dan alleen maar op ooghoogte. Dat levert verrassende resultaten op. Of schiet je plaatjes eens in zwart-wit. Op die manier krijg je gevoel voor contrast.

Jouw unieke foto’s

Probeer je eigen stijl te ontwikkelen. Het is goed om van andere fotografen te leren maar probeer ze niet te kopiëren. Fotograferen is emotie en het gevoel en de beleving is bij ieder mens verschillend. Kennis delen kan natuurlijk nooit kwaad. Het kan gebeuren dat je stijl zich aanpast aan je ontwikkelingsniveau. Je gaat werken met andere kleuren of je besluit actiefoto’s te gaan nemen in plaats van natuurfoto’s.

Laat je creativiteit los en begin met fotograferen

Het belangrijkste is gewoon beginnen. Maak foto’s en deel ze bijvoorbeeld op social media. Word lid van een community of van een vereniging en laat anderen hun mening geven over je werk. De objectieve blik van een ander wakkert je creativiteit verder aan.
Oefening baart kunst. Creatieve uitingen vereisen veel training. Geleerde technieken worden verbeterd en nieuwe kundes ontwikkelen zich.

Geschreven door Harry Hilders
2017/09/20

About

View all posts by