Hoe maak je de beste foto’s van je kinderen?

Gouden tips voor het fotograferen van je kinderen

De eerste foto’s die je maakt van je kinderen hoeven niet meteen perfect te zijn. Zijn ze wazig, overbelicht of juist erg beweeglijk? Net als ieder ouder wil men mooie, maar vooral duidelijke foto’s voor in het fotoalbum, of in een fotolijstje doen. De gouden regel die voor mij nog steeds geldt, is geduld. De volgende gouden tips voor het fotograferen van je kinderen op een rij.

Neem de tijd, ontspan en heb geduld

Kinderen zijn beweeglijk en kunnen erg snel afgeleid zijn. Maak je foto’s van kinderen die je niet goed kent, dan zullen ze eerst aan je moeten wennen. Laat zien wat je van plan bent en laat ze wennen aan het geluid van de camera. Zorg voor genoeg afleiding (speelgoed). Het is belangrijk dat jij als fotograaf, ontspannen bent. Neem extra tijd voor de fotoshoot, en doe niks geforceerd. Foto’s zijn het mooist als het natuurlijk en spontaan lijkt. Laat kind(eren) spelen en maak foto’s zonder dat ze het door hebben. Geduld hebben is de enige manier om de beste foto’s te kunnen nemen.

Zorg voor een leuke achtergrond

Waar je de foto’s ook neemt, zorg voor een leuke setting. Een speelse achtergrond kan vaak wat druk zijn. Het kan de aandacht afleiden en storend voor het kind zijn. Natuurlijk lichtval, voorkomt schaduwen en donkere foto’s. Zorg dat het gezicht naar het licht draait, voor een mooier resultaat. Laat nooit een kind in de flits kijken, het zorgt voor stress en schrik. Houdt één meter of twee afstand voor een foto. Probeer op ooghoogte van kinderen te fotograferen.

De beste actiefoto’s maak je buiten

Laat kinderen buiten spelen, in plassen rennen, bloemetjes plukken of springen. De spontaniteit straalt van je foto’s af. Neem veel foto’s tegelijk, de kans is groot dat daar dé perfecte foto bij zit!

Wees creatief met je foto’s

Met foto’s kun je heel leuk experimenteren. In plaats van ooghoogte kun je ook schuin, van boven of van onderen foto’s maken. Het hoeft niet allemaal serieus en geposeerd te zijn. Vaak leveren zulke plaatjes de meest ontroerendst en liefste foto’s op. Variatie van foto’s die snel achter elkaar zijn genomen, vertellen meestal een heel verhaal.
Geschreven door Harry Hilders
2017/10/11

About

View all posts by