Hoe benader je kleur in een foto?

Hoe kun je meer stemming creëren in jouw kleurenfoto’s?

Goede fotografen visualiseren een aantal mogelijkheden bij het nemen van een stimulerende foto. Er zijn veel manieren om de kleur van een foto te wijzigen.

Vereenvoudig de kleursamenstelling.

De reden waarom veel kleurenfoto’s niet het gewenste resultaat opleveren, is omdat er te veel tinten in de afbeelding aanwezig zijn. Maar door te denken aan jouw onderwerp in termen van kleur, kun je manieren zoeken om de samenstelling van de kleur in de foto vereenvoudigen. Hoe meer kleuren je uitsluit, hoe krachtiger de kleuren worden die in jouw foto aanwezig zijn.

Gebruik zachte kleuren.

In plaats van felle, heldere kleuren zoals rood, oranje, rood, blauw en groen raad ik je aan om op zoek te gaan naar pastelkleuren. Dit is een subtielere benadering en kan zeer effectief zijn in combinatie met de juiste belichting

Pas de kleurtemperatuur aan

Kleurtemperatuur is een belangrijke factor in het creëren van stemming en atmosfeer. Als je gewend bent om automatische gebruik te maken van de wit balans is het beter om de kleur van het aanwezige licht in jouw voordeel te gebruiken om de kleuren natuurlijk te houden. Portretten hebben een warme kleurbalans nodig. Het resultaat is meer flatterend dan een neutrale kleur. Als je ook in de schemering foto’s maakt, gebruik dan een lage kleurtemperatuur om de natuurlijke blauwe tinten van het licht beter tot hun recht te laten komen.

Heldere kleuren tegen een neutrale achtergrond.

Een andere manier om optimaal gebruikt te maken van de kleur is door te zoeken naar situaties waar er sterke kleuren aanwezig zijn tegen een neutrale achtergrond. Als je bijvoorbeeld een portret maakt, kun je de kleuren van de kleding en de huid van de persoon echt tot leven brengen door ze tegen een neutrale achtergrond te plaatsen, zoals een grijze muur. Je kunt ook experimenteren met wit of zwart als achtergrond.

Eén kleur tegen een contrasterende achtergrond.

Sommige kleuren werken goed samen, en anderen botsen. Dit heet kleurcontrast. Als je een foto hebt met sterk kleurcontrast, bewegen jouw ogen van de ene kleur naar de andere, waardoor je een soort beweging krijgt in de afbeelding. Je kunt dit gebruiken om sterke, dramatische en sombere composities te creëren. Hoe weet je welke kleuren je moet gebruiken? Het antwoord kun je vinden in het kleurenwiel. Grafische ontwerpers en kunstenaar gebruiken deze techniek om de relaties tussen kleuren te begrijpen. Als er twee kleuren tegenover elkaar gelegen zijn op het kleurenwiel, dan zijn ze complementair. De tegenovergestelde benadering van het gebruik van contrasterende kleuren is het gebruik van harmonieuze kleuren. Op het kleurenwiel zijn harmonieuze kleuren deze die dicht bij elkaar liggen.

Kleurenwiel
Kleurenwiel
Geschreven door Harry Hilders
2017/10/18

About

View all posts by