Hoe fotograferen met een Instaxcamera?

De mooiste foto’s shooten met een Instaxcamera

Polaroidfoto’s zijn helemaal terug van weggeweest en het lijkt erop dat dit cute hebbeding nu wel definitief blijft. Een Instax camera is een heel makkelijk fototoestel waarmee je de leukste momenten instant vastlegt. Deze camera is beperkt tot maar één instelling en laat nu net dat soms de moeilijkheid zijn. Daarom hebben wij alvast enkele snelle en simpele tips voor je klaar liggen om de beste foto’s te shooten!

De juiste instelling

Foto’s maken met een Instaxcamera is heel makkelijk, omdat de camera de juiste belichting automatisch aangeeft. Zo heb je in tegenstelling tot een spiegelreflexcamera, maar 5 verschillende opties: felle zon, zonnetje, wolkje, huisje en hi-key. Maar het kan natuurlijk wel eens gebeuren dat je ondanks de automatische instelling toch niet zo’n mooie foto hebt. Kies bijvoorbeeld eens voor het wolkje als je bij vol zonlicht een foto maakt. De foto wordt dan net iets overbelichter, maar je gezicht zal er vlekkeloos en gladder uitzien.

Op de juiste plek

”Op het goeie moment op de juiste plek zijn.” Dat gezegde geldt helemaal wanneer je foto’s maakt met een Instaxcamera. Zorg voor het juiste licht en vermijd reflectie.Vermijd direct zonlicht anders krijg je gewoon een zwarte plek in de achtergrond. En wanneer je binnen fotografeert, pas dan op met de reflectie van de flitser want die zie je vaak weerkaatsen in een bril en op de ramen. Je kunt reflectie vermijden door die objecten niet recht voor de flitser te zetten. Speel daarnaast ook met compositie en verschillende invalshoeken, want vergeet niet dat je maar één kans hebt op de perfecte foto.

Landschap fotografie
Landschap fotografie

Bekijk het vanaf een afstand

Wat je door de zoeker ziet, is niet exact hetzelfde als wat je eigenlijk fotografeert. Daar moet je aan wennen als je foto’s maakt met een Instax. Neem bij het fotograferen letterlijk wat afstand van je object: ook al zie je nog iets storend in de zoeker, de kans is groot dat dat niet zichtbaar is op het eindresultaat. De eerste 60 centimeter vanaf de lens zijn namelijk altijd onscherp. Tot slot sta je in het donker best niet verder dan 3 meter van je object, omdat de flits van de Instax niet heel erg sterk is.

Instax camera
Instax camera

Niet schudden voor gebruik

Vroeger zag je iedereen schudden met z’n polaroidfoto, maar dat is de grootste foto die je kunt maken! Laat de foto rustig ontwikkelen voor een mooi kleurbehoud. Je kunt de foto bijvoorbeeld 3 minuten onder je oksel houden voor een mooie kleurontwikkeling.

Veel fotografie-plezier!

Geschreven door Harry Hilders
2017/12/11

About

View all posts by