5 tips voor natuurfotografie

De natuur is overal om ons heen

Of je nu prachtige landschappen, bomen, water, dieren, planten of bloemen fotografeert, natuurfotografie kan ongelooflijk lonend zijn. Je hoeft niet per se in een gebied met een uitzonderlijke natuurlijke schoonheid te leven om prachtige natuurfoto’s te maken. Of je nu het platteland verkent, door een stad dwaalt of gewoon in je tuin vertoeft, er zijn overal geweldige onderwerpen te vinden om te fotograferen. In dit artikel breng ik je inspirerende tips voor het maken van geweldige natuurfoto’s.

5x Tips voor natuurfotografie

Haal het uiterste uit de natuur en profiteer van de seizoenen

Je hoeft niet op de mooiste plek te wonen om verbazingwekkende natuurobjecten te vinden. Ga gewoon naar buiten en verken je tuin, buurt of straat. Zo heb ik een park in de buurt met een wandelpad dat een constante inspiratie is voor veel van mijn foto’s. Het is trouwens verbazingwekkend hoe anders het landschap en de natuur in verschillende tijden van het jaar kunnen zijn. Elk seizoen heeft zijn eigen unieke scènes. Van het weer en het veranderende licht tot de soorten planten en dieren die je zult vinden. Zo ontdek je in de lente een overvloed aan nieuw leven. Tijdens de zomer staan ​​de bomen vol met bladeren en zie je overal bloemen in een veelheid van kleuren. Wanneer de herfst begint, vallen de bladeren van de bomen en verandert de grond in een tapijt van warme kleuren. Vaak wordt er gedacht dat in de winter niets te fotograferen valt, maar de natuur kent geen seizoen dat er niet adembenemend uitziet.

5 Tips voor natuurfotografie

Wacht op het juiste licht en hoek

De belichting is een van de belangrijkste factoren in natuurfotografie. Een goed fotomoment kan volledig geruïneerd worden met de onjuiste belichting. Ik neem mijn foto’s bijna altijd wanneer de zon lager aan de hemel staat, want zonsondergang en zonsopgang worden niet voor niks het ‘gouden uur’ in de fotografie genoemd. Daarnaast ga ik zelden in de regen fotograferen.
Tevens heeft het object vanuit een ander perspectief zien en fotograferen, me ook al veel unieke foto’s opgeleverd. Als laatste tip: gebruik ook de lucht of de omgeving om je foto een verhaal en mooie achtergrond te geven.Zonsondergang - fotografie

Geschreven door Harry Hilders
2018/01/08

About

View all posts by